Expo Che
Image default
Woningen

5 Belangrijke keuzes wanneer je bouwt

Bij elk bouwproject moet je keuzes maken. Sommige hebben een grote invloed op je budget en de woning zelf. Daarom moet je over de vijf keuzes in dit artikel goed nadenken.

PS: deze tips zijn van toepassing op nieuwbouw, niet op renovaties.

De keuze van de aannemer

Misschien wel de belangrijkste knoop die je moet doorhakken is die van de aannemer. Welk bouwbedrijf ga je inschakelen voor de realisatie van je droomwoning? Deze keuze heeft een invloed op alle aspecten, van de prijs tot de afwerkingsgraad en de planning. Wanneer je een aannemer gaat kiezen, is het dus belangrijk om even stil te staan bij alle voor- en nadelen, en meerdere firma’s te vergelijken. Heb je geen goed gevoel bij een bouwbedrijf, zoek dan verder.

De centrale verwarming

Nog een belangrijke vraag: welke verwarming ga je kiezen? Je denkt misschien aan een gasketel, maar in sommige nieuwe woningen is dit verboden. Een warmtepomp is dan een van de weinige alternatieven. Bij deze toestellen kies je tussen een lucht-water en een geothermische warmtepomp. Deze eerste is de goedkoopste optie, en gebruikt een buitenunit om energie uit de lucht te onttrekken. Met geothermie heb je geen buitenunit (de energie komt uit de bodem) en geniet je van een hoger rendement. De investeringskost ligt wel hoger.

Traditionele elektriciteit of smart home

Verder moet je goed nadenken over de elektrische installatie. Ga je voor een traditioneel systeem met schakelaars of een smart home d.m.v. domotica? Dankzij woonautomatisatie kan je allerlei technieken aan elkaar koppelen, zoals de verlichting, rolluiken/screens, radiatoren, alarm… Door ze allemaal te integreren in één systeem verhoogt het wooncomfort en verlaagt het energieverbruik. Op deze manier betaalt deze investering zich snel terug.

De materialen

Het assortiment aan materialen is overweldigend. Er zijn duizenden gevelstenen, dakpannen, vloeren, raamprofielen… verkrijgbaar. Samen bepalen ze het uitzicht van de woning en technische eigenschappen, zoals de isolatiegraad en het akoestisch comfort. Goed vergelijken is dus de boodschap. Laat je desnoods bijstaan door een specialist ter zake. Daarnaast raad ik aan om niet te besparen om materialen die je niet kan wijzigen, zoals gevelstenen. Een laminaatvloer in de slaapkamer kan je later veel makkelijker vervangen door parket of iets anders.

De afwerkingsgraad

Ga je meteen alles tot in de puntjes afwerken, of zijn er bepaalde ruimtes die je later pas op punt zet? Je hoeft misschien niet meteen de zolder af te werken tot een volwaardige leefruimte. Dat kan later nog. Hetzelfde geldt voor de inrichting van de woning. Je kan starten met een budgetkeuken en vijf of tien jaar later investeren in maatwerk. Ook een de badkamermeubels of schilderdeuren kan je later vervangen door een luxueuzere versie.