Expo Che
Image default
Hobby en vrije tijd

De beste volautomatische koffiezetapparaten

De beste volautomatische koffiezetapparaten

Bediening, weergave, ontwerp en volume

De werking van technische apparatuur is vaak een kwestie van smaak. De evaluatie kan hier dus gemakkelijk subjectief worden. Het is ideaal als u de basisfuncties zonder handleiding kunt beheren en niet lang hoeft te rommelen met de fijnafstelling. Een groot kleurendisplay met hoge resolutie maakt dit gemakkelijker.

Het ontwerp is nog meer een kwestie van smaak en dus een nog zachter criterium. Maar in ieder geval kunnen de gebruikte materialen en de kwaliteit van de afwerking vrij objectief worden vergeleken. Bovendien moet het ontwerp natuurlijk functioneel zijn. Als er bijvoorbeeld geen hoge kopjes of glazen onder de koffie-uitloop passen, is dat een ontwerpprobleem met praktische gevolgen voor de gebruiker. Helaas is dit af en toe ook het geval bij hooggeprijsde volautomatische koffiemachines.

Intuïtieve bediening en laag volume zijn pluspunten

Last but not least is het volume weer een moeilijk criterium waar veel mensen veel waarde aan hechten. Het malen van koffiebonen, het zetten van espresso en het opschuimen van melk – dit alles resulteert onvermijdelijk in een duidelijk geluidsniveau. Mensen die gevoelig zijn voor lawaai kunnen zich hierdoor gestoord voelen in hun ontbijtrust. Op dezelfde manier worden volautomatische koffiemachines vaak als hinderlijk ervaren in kantoorgemeenschappen, waar je rustig moet werken.

De fabrikanten van hoogwaardige volautomatische koffiemachines pakken dit probleem aan door relatief stille keramische molentjes en soms ook geluidsisolatie te installeren. De mate waarin deze inspanningen vruchten afwerpen is een ander vergelijkingscriterium.

Wat kunnen high-end volautomatische koffiemachines doen?

Zelfs met laaggeprijsde volautomatische koffiemachines voor 300 euro kunt u met één druk op de knop espresso- en lattedranken bereiden uit verse koffiebonen. Meer geavanceerde versies kosten 2000 euro en meer. Is dat het waard? Wat kunt u verwachten van een high-end volautomatische koffiemachine?

De belangrijkste voordelen van high-end machines zijn het scala aan functies en de kwaliteit van de materialen en technologie. Meer verschillende functies maken het gebruik nog gemakkelijker en maken het mogelijk om de machine en de drankjes af te stemmen op de behoeften van de eigenaar.

De hogere kwaliteit komt ook tot uiting in het feit dat een topklasse automaat veerkrachtiger is en langer meegaat, meestal betere dranken levert – en er niet in de laatste plaats eleganter uitziet.

Enkele van de luxe kenmerken van volautomatische koffiemachines zijn te omschrijven als gimmicks, bijvoorbeeld de gekleurde verlichting van de koffiekopjes of zelfs de watertank, waarmee topmachines uit de Jura of Nivona de show proberen te stelen van de concurrentie.

Dit geldt echter lang niet voor alle kenmerken van de high-end klasse. Geluidsreductie voor de molen, fijnafstelmogelijkheden voor de dranken of doordachte en uitgebreide reinigingsprogramma’s hebben duidelijke voordelen.

Goedkope volautomatische koffiemachines zitten meestal in een kunststof behuizing. Ze gebruiken roestvrij staal, chroom of aluminium alleen voor kleine visuele accenten of wanneer er geen andere technische optie is. In de topklasse daarentegen kan men op dit gebied geen besparing verwachten. Dit blijkt uit het feit dat deze apparaten iets minder dan 20 kilo wegen. Hoewel hier ook plastic wordt gebruikt, is dit dan meer een bewuste ontwerpbeslissing dan economie.

https://tevredenconsument.nl/keuken/de-beste-volautomatische-koffiezetapparaten/