Expo Che
Image default
Entertainment

Buitenlandse streamingdiensten kijken vanuit Belgie

Naast de gebruikelijke Belgische streamingdiensten zoals Yelo TV en Sporza zijn er buiten Belgie allerlei aantrekkelijke streamindiensten te bekijken. Helaas zijn deze vaak geblokkeerd op basis van uitzendrechten. 

Dat heeft ermee te maken dat streamingdiensten alleen in een bepaald gebied mogen “uitzenden”. Buiten dat gebied zijn geen uitzendrechten aangekocht en kan de stream dus niet bekeken worden. Als je buiten zo’n gebied toch probeert te kijken krijg je automatisch een foutmelding. Meestal is dat iets in de strekking van “deze uitzending kan op uw huidige locatie niet bekeken worden” of “je hebt geen rechten op dit programma op je huidige geografische locatie te bekijken”. 

Hoe streamingdiensten detecteren waar je bent

Hoe weten deze streamingdiensten waar je bent? Dat werkt zo: Als je de streamingdienst probeert te openen controleert deze eerst je IP-adres. Als het een IP-adres dat binnen het toegestane gebied valt (bijvoorbeeld Nederland of Duitsland) dan kan je vrij gebruik maken van de streamingdienst. Val je daarbuiten (bijvoorbeeld Belgie) dan krijg je een blokkade en kan je de streamingdienst niet gebruiken. 

Zo omzeil je de blokkade op streamingdiensten buiten Belgie

Het IP-adres waar we het net over hadden is het probleem. Als je een Belgisch IP-adres hebt kan je buitenlandse streamingdiensten niet bekijken. Met een VPN verberg en verander je je Belgische IP-adres tijdelijk zodat het lijkt alsof je een Duits, Nederlands, Frans of Amerikaans IP-adres hebt. 

Hoe gebruik je een VPN om streaming te unblocken?

Eerst heb je een VPN account nodig. Daarna ga je de VPN app downloaden. Tot slot configureer je de VPN app zodat deze met de juiste server (het juiste land) verbinding maakt. 

1. VPN account kopen

VPN accounts zijn verkrijgbaar via diverse VPN aanbieders. Per VPN aanbieder verschillen de kosten, de gebruiksvriendelijkheid en de manier waarop de klantenservice je helpt. Populaire VPN providers met een goede reputatie zijn: 

2. VPN app downloaden en configureren

Als je een VPN account gekocht hebt kan je naar de volgende stap: Het downloaden en configureren van de VPN app. Dit doe je op het apparaat waarop je de streamingdienst gaat unblocken. Dus als je Videoland in Belgie wil kijken op je iPad dan download je de VPN op je iPad. Als je de streamingdienst op je computer wil bekijken dan download je de VPN app op je computer etcetera. Je kan de VPN app downloaden vanaf de website van je VPN provider waar je eerder de VPN account gekocht hebt. Daar kan je ook de instructies voor configuratie en troubleshooting vinden. 

3. Verbinding maken met het juiste land/de juiste server

Na het downloaden van de app ben je er bijna. Je hoeft alleen nog verbinding te maken met het juiste land. Daarna kan je beginnen het unblocken van de gewenst streamingdienst. 

Met welk land je verbinding moet maken is afhankelijk van de streamingdienst die je wil bekijken. Hieronder een overzichtje van streamingdiensten en bijhorende landen: 

  • Videoland: Nederland
  • Amerikaanse Netflix: Verenigde Staten van Amerika
  • Duitse Netflix: Duitsland
  • Franse Netflix: Frankrijk
  • BBC iPlayer: Verenigd Koninkrijk
  • Britbox (USA versie): Verenigde Staten van Amerika
  • Britbox (UK versie): Verenigd Koninkrijk
  • Ziggo Go: Nederland
  • NPO Start: Nederland

4. Laatste stap: Unblock de streamingdienst

Na het maken van de verbinding kan je beginnen met unblocken. Bij de ene streamingdienst is dat makkelijker dan bij de andere. Zo is het bij Netflix relatief eenvoudig om de regio te veranderen. Zeker als je al een Belgisch Netflix abonnement hebt, dan hoef je alleen de juiste serverlocatie te kiezen in de VPN app. 

Andere streamingdiensten zijn soms lastiger. Vooral als er beperkingen zijn op betaalmethoden bij het afsluiten van het abonnement. Denk hierbij aan Nederlandse TV abonnementen zoals Ziggo Go en KPN Interactieve TV. Deze abonnementen kan je alleen betalen met een Nederlandse bankrekening. Videoland is een stuk makkelijker, die kan je ook gewoon met PayPal betalen.

https://vpnservice.nl/unblock/