Expo Che
Image default
Hobby en vrije tijd

Dazenplagen bij paarden, grote hinder valt te voorkomen met een goede dazenval

Dazenplagen bij paarden, grote hinder valt te voorkomen met een goede dazenval

Dazenplagen bij paarden, grote hinder valt te voorkomen met een goede dazenval

Dazen worden ook wel paardenvliegen, blindevliegen of steekvliegen genoemd. Wereldwijd zijn er zo’n 3500 soorten waarvan 38 verschillende soorten in Nederland zijn geïnventariseerd. In België zelfs 41 soorten. Dazen zijn bloedzuigende roofvliegen die met warm, zwoel weer een heuse plaag kunnen veroorzaken. De volwassen vrouwtjes zijn erg bloeddorstig en zuigen bloed bij grote zoogdieren zoals koeien, paarden en mensen. Zij hebben dit nodig als voeding voor hun eieren die zich in het achterlijf bevinden.

De daas zoekt zijn prooi gebruik te maken van zijn infrarood ogen, en zien hiermee warmte en beweging. De beten van dazen kunnen heel gemeen en pijnlijk zijn, dit komt door de snuit van het vrouwtje waarmee zij de huid openscheurt, hiermee kunnen zij zelfs door dunne kleding bijten.

De beet van de daas

Tijdens de beet komt er speeksel vrij wat het stollen van het bloed tegen gaat, dit veroorzaakt jeuk en het opzwellen van de huid. Iedereen reageert verschillend op een beet, bij de één is de zwelling klein en van vrij korte duur maar er zijn ook mensen die heftig reageren en grote zwellingen krijgen. Maar over het algemeen zijn dazen voor vee lastiger van voor mensen. De paardendaas bijt paarden en koeien in de buik of tussen de schouderbladen, die plekken liggen buiten het bereik van de staart. Regendazen bijten meer in de poten. Lees meer over de daas >> Dazensoorten

 

De dazenval ( Dazenvanger ) voor het bestrijden van een dazenplaag

De Dazenval

Er zijn allerlei verschillende dazenvallen, zoals:

  • Dazenlijmval
  • Loer dazenval
  • Taon X dazenval
  • H-Trap dazenvanger

 

De werking van de dazenval

De bekendste dazenval op dit moment is de H-Trap dazenval, hierbij word er gebruik gemaakt van een statief met hieraan een zwarte bal met een kap erover bevestigd. Deze dazenval werkt best heel eenvoudig. Bij deze dazenval word de daas aangetrokken doordat de zwarte bal warmte uitstraalt en lichtelijk beweegt. De daas denkt dat hier bloed te halen valt maar eenmaal aangekomen op de bal komt hij erachter dat hier niks te halen valt, vervolgens vliegt de daas omhoog rechtstreeks de kap in. Eenmaal aangekomen in deze kap is het vrijwel onmogelijk voor de daas om te ontsnappen. Het enige nadeel is dat deze dazenvallen vaak erg prijzig zijn en je er vaak meerdere moet hebben staan voor een goed resultaat.

Zelf een dazenvanger maken?

Gelukkig zijn er ook nog  goedkopere alternatieven, namelijk zelf een H-Trap dazenval in elkaar bouwen. Kijk bij > Dazenval maken < voor een complete uitleg.

 

Er zijn natuurlijk nog meer manieren om eenvoudig en goedkoop een dazenval te maken. Één van deze manieren is de dazenlijmval van Sticky Trap. Hiermee maak je een zeer efficiënte dazenval voor een paar tientjes. De enigste benodigdheden zijn een zwarte emmer, een touwtje, dazenlijm en natuurlijk een plek om het geheel aan te bevestigen. Doordat de zwarte emmer warmte uitstraalt trekt dit de daas aan, eenmaal op de emmer aangekomen kleeft de daas vast aan de dazenlijm en kan niet meer weg. Het is erg belangrijk om goede dazenlijm te gebruiken, wij adviseren de dazenlijm van Sticky Trap. Deze lijm is niet giftig en zonder bijvangsten dit is zeer gunstig voor mens, dier en milieu. Als je eraan denkt om zelf een dazenlijmval te maken is het handig om even te kijken bij > Dazenlijmval maken <

 

Dazenlijm

Dazenlijm, ook wel Horsefly Glue genoemd is het nieuwste product van het Nederlandse bedrijf Sticky Trap. Dankzij deze lijm is het mogelijk om een efficiënte, en goedkope dazenval te bouwen. De dazenlijm is transparant, niet giftig en blijft zo’n 8 tot 14 weken zitten. Ook heeft de lijm een specifieke geur waardoor bijen, wespen, hommels, vlinders en andere nuttige insecten op afstand worden gehouden. Doordat de dazenlijm speciaal is ontworpen om dazen en horzels te vangen is er dus geen bijvangst, dus dieren en nuttige insecten lopen geen gevaar. Ook voor vogels en andere dieren is de lijm niet gevaarlijk, dit komt doordat de kleefkracht niet voldoende is om een vogel, of een soort gelijk dier, vast te kunnen laten kleven. Dankzij dit alles is de dazenlijm verantwoord en veilig voor mens, dier en milieu. Kijk bij > Dazenlijm < voor extra informatie.

 

https://dazenvanger.nl/dazenval.html