Expo Che
Image default
Energie

Waarom je kleine windmolens moet gebruiken

Kleine windturbines zijn een geweldige manier om stroom op te wekken uit de natuurlijke krachten om ons heen. Wind is overvloedig aanwezig en hernieuwbaar, wat betekent dat het nooit op zal raken. Dus waarom zouden we er geen gebruik van maken? Het probleem is dat de wind niet altijd in dezelfde richting of met dezelfde kracht waait. Om er constante stroom uit te halen, heb je een kleine windturbine nodig. Deze handige apparaten kunnen worden gebruikt om elektriciteit op te wekken uit bijna elke bron van bewegende lucht – of dat nu een windvlaag buiten je huis is of een snel bewegende stroom net buiten je achterdeur. Kleine windmolens zijn er in alle soorten en maten, maar ze doen in wezen allemaal hetzelfde: kinetische energie (de energie van de beweging) omzetten in mechanische energie (de rotatie van de as) en vervolgens in elektrische energie (de spanning die door de generator wordt geproduceerd). Laten we eens nader bekijken waarom kleine windturbines zo’n uitstekende keuze zijn voor het opwekken van schone energie in je  huis.

Hoe ze technisch werken

Kleine windturbines vangen energie op uit de wind met bladen zoals een windmolen. Ze bevatten een reeks elektromagneten die reageren wanneer ze in contact komen met een spoel van koperdraad. Dit genereert een elektrische stroom, die vervolgens wordt opgeslagen in een batterij of naar het net wordt gestuurd. Kleine windturbines worden vaak gebruikt om huizen in afgelegen gebieden, waar de toegang tot het elektriciteitsnet beperkt of onbestaande is, van stroom te voorzien. Ze kunnen ook worden gebruikt om batterijen van stroom te voorzien voor off-grid toepassingen, zoals telecommunicatietorens op afstand of onbemande beveiligingscamera’s.

 

Kleine windturbines hebben een aantal voordelen ten opzichte van zonnepanelen: – Ze zijn minder duur in onderhoud dan zonnepanelen. – Ze kunnen in verschillende weersomstandigheden werken, ook in gebieden met weinig zonlicht. – Je kunt de turbine zo nodig aanpassen of verplaatsen om de prestaties te maximaliseren. – Ze kunnen overal worden geplaatst, bijvoorbeeld op het dak of het balkon.

Hoe je ze kiest

Voordat je een kleine windturbine koopt, moet je een paar factoren in overweging nemen, waaronder je budget, de hoeveelheid ruimte die je beschikbaar hebt en de hoeveelheid stroom die je nodig hebt. Controleer ook de windsnelheid in je  omgeving. Er zijn veel verschillende soorten kleine windturbines beschikbaar. Voordat je tot aanschaf overgaat, moet je er zeker van zijn dat de turbine een hoog energieniveau heeft, omdat dit van invloed is op de hoeveelheid stroom die hij kan opwekken. Je kunt een windturbinecalculator gebruiken om uit te rekenen welk model je nodig hebt op basis van je  locatie en stroombehoefte. Bekijk de website van EAZwind voor meer informatie over kleine windmolens.

https://www.eazwind.be/