Keukenbrand

Een keukenbrand ontstaat vaak wanneer mensen meerdere dingen tegelijk proberen te doen. Een pan met boter staat op het vuur en ondertussen gaat de telefoon. Terwijl je helemaal opgaat in het telefoongesprek, vergeet je de pan met boter die op het fornuis staat. Voordat je het doorhebt, is de boter verbrand en heeft de pan vlam gevat. Vanzelfsprekend raken de meeste mensen in paniek. Er zijn echter een aantal acties die je beter niet kunt ondernemen. Water zorgt bijvoorbeeld voor veel rook en de vlammen zullen zich sneller verspreiden. Gooi nooit water bij het vuur want dit maakt de brand groter. Daarnaast is het gevaarlijk om te gaan lopen met de pan in je handen. Hoe blus je deze brand wel zo snel mogelijk en hoe voorkom je chaos? Ten eerste is het slim om de afzuigkap uit te zetten. Als de brand nog klein is, lukt het soms net om de deksel op de pan te doen. Doordat de deksel de pan afsluit, kan er geen zuurstof meer bijkomen. Vervolgens zal de vlam uitgaan. Wanneer de brand iets verder verspreid is maar nog steeds in een vroeg stadium is gebruik je een blusdeken. Ook bij deze methode worden de vlammen gedoofd door de zuurstof weg te nemen. Het is dus aan te raden om altijd een blusdeken in de keuken en op andere brandgevoelige plaatsen te leggen.  Neem geen risico! Op het moment dat de brand zich verder uitbreidt en gevaarlijk wordt, kun je het beste een schuimblusser gebruiken. Hiermee heb je de brand snel onder controle en is het niet nodig om een brandweer te bellen. Helaas kan de keuken alsnog veel schade hebben opgelopen. Let dus altijd goed op tijdens het koken en probeer zo min mogelijk te multitasken. Dit kan leiden tot levensgevaarlijke situaties die niet altijd goed aflopen. 

https://www.schoens-safety.nl/