Expo Che
Image default
Mode en Kleding

Verschillen in kleding tussen jongens en meisjes

Kleding is een relatief breed begrip, al helemaal als je beseft dat er veel verschil is tussen kleding qua geslacht en leeftijd. Jongens- en meisjeskleding kan nogal van elkaar verschillen. Dit hangt ook af van de huidige mode, maar er zijn altijd al kledingstukken geweest dat voornamelijk door één geslacht wordt gedragen. Tegenwoordig worden veel kledingstukken als uniseks verkocht, denk hierbij bijvoorbeeld aan hoodies. Meisjes zijn erachter gekomen dat dit kledingstuk erg comfortabel is, sindsdien worden hoodies ook door meisjes gedragen.

Schoenen

Veel schoenen zoals sneakers zijn tegenwoordig uniseks. Uniseks houdt in dat het voor beide geslachten gemaakt is. Sneakers komen in veel kleuren, materialen en patronen, maar de meeste kunnen voor beide geslachten. Qua schoenen zit het verschil voornamelijk in schoenen als hakken en puntschoenen. Hakken zijn puur voor meisjes en jongens zul je deze niet zien dragen. Puntschoenen daarentegen zijn juist echt jongens schoenen. Deze vorm van schoenen worden vaak gedragen op formelere gelegenheden. Denk bijvoorbeeld op kantoor of op een rode loper. Hier zullen mannen vaak in puntschoenen gezien worden en vrouwen in hakken. Laarsjes zijn een vorm van schoenen die vooral door vrouwen worden gedragen, maar tegenwoordig worden ze ook populairder bij mannen. Denk bijvoorbeeld aan de Chelsea boot. Dit is een soort laars die voor zowel jongens als meisjes geschikt is.

Broeken

Qua broeken is het voornaamste verschil dat meisjes meestal broeken dragen die om de gehele been strak zitten. Voor jongens zijn er ook skinny jeans, deze zijn ook in de mode geweest, maar deze zijn nooit zo strak geweest als die van meisjes. Tegenwoordig zijn lossere broeken voor meisjes ook in de mode. Er is een lossere broek voor meisjes waarvan het model de ‘boyfriend jean’ heet, wat vertaald in ‘vriendjes spijkerbroek’. Deze broek kenmerkt zich dan ook door rondom het hele been wat losser te zitten, zoals broeken bij jongens vaak zitten.

Rokken/ jurken

Rokken en jurken zijn kledingstukken die alleen door het vrouwelijke geslacht worden gedragen. Een rok vervangt een broek en een jurk vervangt zelfs een broek en een bovenstuk. Jongens dragen deze kledingstukken niet, waardoor het ook geen uniseks is.

Overhemden

Overhemden is juist weer een kledingstuk dat voornamelijk door jongens wordt gedragen. Meisjes kunnen een blouse dragen, wat in principe hetzelfde is. Jongens dragen echter veel vaker overhemden dan meisjes blouses dragen. Overhemden worden over het algemeen als formeel beschouwd. In formelere sferen dragen meisjes vaak jurken, maar ook blouses met eventueel daarover een blazer kan voorkomen.